Καταχώρηση
2017/05/19
Πώς να κάνω ψηλάφηση στήθους;
Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι
ανώδυνη, διαρκεί 10 λεπτά και σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
1. Κάθε πότε πρέπει να ψηλαφώ το στήθος μου;
Μία φορά το μήνα , αμέσως μετά την περίοδο. Ιδανικές μέρες είναι από την 8η-10η μέρα του κύκλου, γιατί τότε οι μαστοί είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.
2. Πώς γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού;
Βήμα 1ο: Οπτική εξέταση
Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παράλληλα με το σώμα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος (πέραν της ανατομικής διαφοράς των δύο μαστών η οποία είναι συνήθης) ή στο σχήμα των μαστών, καθώς επίσης εάν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα , εισολκή (τράβηγμα του δέρματος προς τα μέσα) ή ερυθρότητα στην περιοχή.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται με τα χέρια όρθια ή πίσω από το κεφάλι και έπειτα με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση πιέζοντας με δύναμη τη λεκάνη ώστε να σφίγγουν οι μύες του στήθους.
Βήμα 2ο: Ψηλάφηση
Στο δεύτερο στάδιο που κάνουμε την ψηλάφηση ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, βάζουμε τα χέρια μας πίσω από το κεφάλι μας και με το άλλο αρχίζουμε να ψηλαφούμε τον αντίθετο μαστό.
Με τα 3 μεσαία δάχτυλά μας, κάνουμε κυκλικές κινήσεις σαρώνοντας το μαστό από έξω προς τα μέσα και από κάτω μέχρι επάνω.
Στο τέλος πιέζουμε τη θηλή κάθε μαστού και παρατηρούμε για κάποιο έκκριμα είτε καθαρό είτε με αίμα ή κάθε είδους υγρό.
Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι μη φυσιολογικό πρέπει να ενημερώσουμε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση ,τον υψηλής ευκρίνειας υπέρηχο μαστού , την ψηφιακή μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.